Wat is de prijs van dakisolatie?

Isolatie
the_title()

Ongeveer 25% van de warmte in een huis gaat verloren als het dak slecht geïsoleerd is. Dakisolatie is wettelijk verplicht en heeft verschillende voordelen. De Vlaamse overheid ondersteunt het plaatsen van dakisolatie met premies, maar dit bedrag is de laatste jaren al sterk gedaald. Als je dak nog niet geïsoleerd is, haal je er toch voordeel uit om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen.

Waarom dakisolatie?

Dakisolatie is al enkele jaren verplicht voor nieuwbouw. Sinds 2020 zijn de isolatienormen uitgebreid naar alle woningen. Als je dak niet in orde is, kan je daar een boete voor krijgen.

Naast het feit dat dakisolatie wettelijk verplicht is, haal je er ook persoonlijk voordeel uit: dakisolatie houdt de warmte binnen waardoor de energierekening daalt en het wooncomfort stijgt, het is geluidsabsorberend en zorgt voor een beter EPC-label. Daarnaast draagt het bij aan een beter klimaat.

Isolatienorm aantonen

Als je twijfelt of je woning al dan niet aan de isolatienormen voldoet, kan je dit nagaan op drie manieren:

  1. Energieprestatiecertificaat 
  2. Postinterventiedossier
  3. Bouwplan, factuur of lastenboek

Als je deze documenten niet in je bezit hebt, is er de mogelijkheid een EPC-test op te laten maken. Dit gebeurt door een energiedeskundige en kost ongeveer 200 euro.

Zoldervloer isoleren

Wanneer de zolderverdieping van een woning niet als leefruimte gebruikt wordt, is een zoldervloerisolatie even goed als dakisolatie. Hiervoor kunnen dezelfde premies aangevraagd worden. De plaatsing van zoldervloerinstallatie gebeurt goedkoper en sneller.

Prijzen dakisolatie

De prijzen van dakisolatie verschillen op basis van de materiaalkeuze, de oppervlakte van het dak, de dikte van de isolatielaag en de moeilijkheidsgraad. In de tabellen hieronder worden de gemiddelde prijzen weergegeven, gevolgd door een korte uitleg van de type daken, plaatsing en materiaalsoorten.

Type dakPlaatsing van isolatieGemiddelde prijs per m²
Hellend dakBinnenkant€ 20-50 exclusief afwerking
Plat dakBinnenkant€ 30-40 exclusief afwerking
Hellend dakBuitenkant€ 40-60 exclusief afwerking
Plat dakBuitenkant€ 70-115 inclusief afwerking

De prijs bij zoldervloeren ligt rond de € 25-35 per m².

Plaatsing dakisolatie: binnenkant of buitenkant

De goedkoopste optie is om dakisolatie aan de binnenkant van het dak aan te brengen. De plaatsingswijze is afhankelijk van de constructie van het dak.

Isolatie die langs de buitenzijde geplaatst wordt, gebeurt vooral bij renovaties. Het is iets duurder, maar voorkomt dat er binnen ruimte ingenomen wordt.

Verschil isolaties bij plat en hellend dak 

De manier van aanpak en de prijs van dakisolatie is anders bij een hellend dak dan bij een plat dak.

MateriaalGemiddelde prijs
Glaswolisolatie€ 10 per m² excl. plaatsing,  minstens € 20 per m² incl. plaatsing
Rotswol€ 20 per m² excl. plaatsing, min. € 35 per m² incl. plaatsing
Isolatieplaten/isolatiepanelen€ 12 per m² exclusief plaatsing, min. € 25 per m² inclusief plaatsing
Spuitisolatie/PUR-schuim€ 30 m²

Materialen dakisolatie

Er bestaan verschillende materialen om een dak te isoleren. Elk isolatiemateriaal kent zijn eigen voor-en nadelen.

  • Glaswolisolatie

Glaswolisolatie is één van de meest gebruikte materialen. Het is licht, heeft een goede isolatiewaarde en is relatief goedkoop. Een voorwaarde om dit soort materiaal te gebruiken, is dat er een onderdak aanwezig moet zijn. Een nadeel is dat het veel plaats in beslag neemt.

  • Rotswol

Rotswol heeft een hogere densiteit dan glaswol en isoleert goed tegen geluid, maar beschermt iets minder goed tegen ongedierte. 

  • Isolatieplaten/isolatiepanelen

Isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde, er is geen onderdak nodig en de plaatsing gaat snel. Dit isolatiemateriaal is een goede keuze wanneer de ruimte onder het dak gelijk moet blijven.

  • Spuitisolatie/PUR-schuim

Dit is een isolatiemateriaal dat makkelijk te plaatsen is. Het vult elke kier en isoleert ook moeilijk bereikbare plaatsen. Het is echter beter om deze isolatiewerken zeker te laten uitvoeren door een gespecialiseerde vakman, aangezien er schadelijke gassen vrijkomen tijdens het spuiten.

  • Milieuvriendelijke isolatiematerialen

Isoleren is milieuvriendelijk, de isolatiematerialen zijn dat iets minder. Daarom zijn er enkele milieuvriendelijkere opties op de markt gekomen. Deze isolatiematerialen zijn volledig recyclebaar en vraagt maar een kleine hoeveelheid energie voor de productie. Ze zijn gemiddeld genomen iets duurder dan de andere isolatiematerialen.

Zelf plaatsen of een aannemer inschakelen?

Dakisolatie plaatsen vraagt tijd en kennis. Het is mogelijk om dit eigenhandig te doen, maar een aannemer inschakelen heeft enkele voordelen

  • Kwaliteit is verzekerd.
  • Vakmannen betalen bij woningen ouder dan tien jaar slechts 6% BTW .
  • De premies van netbeheerder Fluvius kunnen enkel aangevraagd worden als een aannemer de dakisolatie plaatst.

Beschikbare premies dakisolatie

Er zijn verschillende mogelijke premies die aan te vragen zijn bij het isoleren van een dak:

Premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie

Bij Fluvius kan een premie aangevraagd worden voor dakisolatie of zoldervloerisolatie. Vanaf 2021 kan deze isolatiepremie enkel aangevraagd worden als de werken uitgevoerd worden door een aannemer.

Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden: De woning moet voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, als de eindfactuurdatum op 2021/2022 staat moet de eindfactuur uiterlijk 24 maanden nadien bij Fluvius aankomen en er moet voldaan worden aan een aantal technische voorwaarden. Huurders kunnen de premie aanvragen indien de factuur op hun naam staat. 

Je kan deze premie online aanvragen via de website van Fluvius of doormiddel van een aanvraagformulier.

Bedrag premie:

Eindfactuur vanaf 2021Dakisolatie of zoldervloerisolatieAsbestverwijdering + dakisolatie of zoldervloerisolatie
Basispremie€ 4 per m²€ 12 per m²
Klant met uitsluitend nachttarief€ 6 per m²€ 14 per m²

Beschermde afnemers (personen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) kunnen een hogere premie krijgen.

Burenpremie

Burenpremies kunnen verkregen worden bij renovatieprojecten waar minstens tien woningeigenaars aan deelnemen. Dit project wordt begeleid door een BENOvatiecoach die het merendeel van het werk op zich neemt. De burenpremie wordt niet toegekend aan eigenaars zelf, maar de eigenaars kunnen verwachten dat werken vlot, kwaliteitsvol en goedkoop uitgevoerd worden zonder dat ze hier zelf al te veel moeite voor moeten doen.

Totaalrenovatiebonus

Als naast dak- of zolderisolatie nog twee andere energiebesparende maatregelen uitgevoerd worden, kan je in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus. Deze bonus wordt ook geregeld door elektriciteitsnetbeheerder Fluvius.

De verschillende werkzaamheden die hiervoor in aanmerking komen:
Premie voor :

  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde) en/of spouwmuurisolatie
  • Kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
  • Nieuwe beglazing
  • Een zonneboiler
  • Een warmtepomp
  • Ventilatiesysteem.  

Bedrag: verschilt op basis van het totaal aantal renovaties en varieert van € 625 tot € 4750. 

Overkoepelende renovatiepremie

De overkoepelende renovatiepremie kan toegekend worden bij een woning die gerenoveerd wordt en waar gelijktijdig isolatiewerken uitgevoerd worden wanneer de woning minstens dertig jaar oud is.

Bedrag: ongeveer 20 tot 30 % van de facturen, dit is afhankelijk van je inkomen.

Huur- en isolatiepremie

Deze premie is er voor huurwoningen waarin prioritaire groepen wonen. Het zijn hogere premies bij het plaatsen van dakisolatie, beglazing en spouwmuurisolatie. Dit wordt begeleid door een projectpromotor.

Gemeentelijke of provinciale dakisolatie premies

In sommige gemeenten zijn er gemeentelijke of provinciale premies beschikbaar voor het plaatsen van dakisolatie.

Vraag een gratis offerte aan voor dakisolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.