Toepassingen en prijs van kalkverf?

Muren
the_title()

Er zijn veel verschillende verfsoorten. Een keuze maken is dan ook niet makkelijk. Één van de vele goede verfsoorten is kalkverf. Het is een milieuvriendelijke verf die voor een authentieke look zorgt. Bovendien is het mos- en schimmelwerend en heeft het brandwerende eigenschappen. In dit artikel lees je meer over de toepassingen, eigenschappen en de prijs van kalkverf.

Wat is kalkverf?

Het is een minerale verf. Met kalkverf creëer je een uniek, wolkerig effect op je muren. Het bindmiddel in kalkverf is gebluste kalk in plaats van een synthetisch bindmiddel, zoals bij veel andere soorten verf. Hierdoor is het een milieuvriendelijk product.

Het is beschikbaar in verschillende kleuren.

Voordelen kalkverf

Milieuvriendelijk

Kalkverf is een verf op basis van water en kalk. Er wordt gebluste kalk gebruikt als bindmiddel in plaats van een synthetische stof. Met deze verfsoort schaad je het milieu dus niet.

Authentiek effect

Het zorgt voor een speciaal, wolkerig effect. Je ziet dit vaak in landelijke interieurs, maar het kan ook perfect in een modern interieur gebruikt worden.

Mos- en schimmelwerend

Het is mos- en schimmelwerend. Schimmels kunnen je woning beschadigen en hebben een negatief effect op je gezondheid. Dit kan je dus best vermijden.

Ademend

Als je de verf op een pleisterlaag aanbrengt, kan het vocht in de muren makkelijk verdampen. De muren kunnen blijven ademen, waardoor de kans kleiner is dat er vochtproblemen zullen ontstaan.

Brandvertragend

Kalkverf heeft brandvertragende eigenschappen. Kalkverf is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals kalk, zand en water, en heeft een lage brandwerendheid. Dit betekent dat het niet snel vlam vat en dat het vuur zich moeilijk kan verspreiden. Bovendien heeft kalkverf een goede hitte-isolatie, wat betekent dat het de warmte van een eventuele brand kan isoleren. Dit kan helpen om de brand te beperken en om het vuur te doven. Kalkverf is daarom een goede keuze als je op zoek bent naar een brandvertragende verf. Houd er wel rekening mee dat kalkverf minder geschikt is voor plaatsen waar het vochtig is of waar het regelmatig nat wordt, omdat de verf dan snel kan afbladderen.

Nadelen

Gevoelig voor vuil

Het is gevoelig voor vuil. Dit komt doordat de muren blijven ademen, waardoor de poriën sneller vuil aantrekken.

Moeilijk te overschilderen

Het is moeilijk te overschilderen. Als je later een nieuwe kleur op je muur wilt, zal je de kalkverflaag eerst moeten verwijderen.

Foutjes moeilijk te herstellen

Eens de verf droog is, is het moeilijk aanpassingen te doen. Door het wolkerig effect is het snel zichtbaar als je bepaalde plekken nog overschildert.

Toepassingen

Het kan gebruikt worden op verschillende manieren. Het is niet al te moeilijk aan te brengen. Voor een mooi eindresultaat, gebruik je best een kalkkwast. Dit zorgt voor meer structuur in je verflaag. Ook kan je de verf op een aantal verschillende manieren aanbrengen. Dit zorgt allemaal voor een net wat verschillend effect. Weet je niet goed waar te beginnen om het gewenste effect te verkrijgen? Schakel dan een vakman in.

Muren

Het wordt voornamelijk gebruikt om muren te schilderen. Eerst en vooral begin je met een grondlaag. Deze laag zorgt voor een goede isolatie van de ondergrond en laat de kalkverf makkelijker hechten aan de muur. Als de grondlaag droog is, breng je een eerste laag kalkverf aan. Wanneer deze laag volledig droog is, overschilder je het nog een keer met deze verf.

Hout

Naast muren kan je ook hout beschilderen met kalkverf. Het is belangrijk om te weten dat kalkverf op hout minder lang meegaat dan lakverf.

Kalkverf vs krijtverf

Kalkverf en krijtverf lijken op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen tussen beide soorten. Het heeft een wolkerig effect, terwijl krijtverf een egale uitstraling heeft. Daarnaast is het een milieuvriendelijke verf, terwijl krijtverf wel synthetische stoffen bevat. Indien je twijfelt tussen verschillende soorten verf, kan je raad vragen aan een vakman.

Prijs van kalkverf

Hoeveel het kost om je muur te beschilderen met kalkverf, hangt af van verschillende factoren. Onder andere de oppervlakte van je muur en de kwaliteit van de verf spelen mee. Gemiddeld begint de prijs van een blik kalkverf van 2,5 liter vanaf 50 euro.

Ben je overtuigd van de voordelen van kalkverf, wil je graag meer weten over krijtverf of heb je andere vragen?

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.